to ze nie chińskie to zostało juz sprostowane. od siebie dodam że sa niedbale polakierowane a i kolor farby takie niekonieczny na niektórych wzorach.
do odpalenia 2.5 R5 TDI po 4 miesiącach.
Zwiń
X
-
do odpalenia 2.5 R5 TDI po 4 miesiącach.
Witam mam do odpalenia po 4 miesiącach postoju silnik 2.5 TDI R5 czyli rzędowa 5 cylindrówka w VW T4.
Wiadomo auto powinno sie raz w miesiącu odpalić ale te stało nieruszane, pa takim okresie spłyną olej , tłoki przez taki czas sa w jednym miejscu i pierścienie mogły się odbić.
Mam taka myśl że by dolać trochę oleju a jak spłynie po paru minutach go odpalić.
Co do turbiny z tego co pamiętam jest ze zmienna geometrią i boje się ze możne przyrdzewieć i mogę mieć tz problem ze sztanga podnoszaca itd.
jakieś doświadczenia porady mile widziane.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
-
-
Dolanie oleju nic tu nie da. Olej owszem spłynie ale kanałami olejowymi do miski i nie nasmaruje nic))
Jak chcesz uruchomić wóz ze wstępnym przesmarowaniem, to możesz go zakręcić kilka razy próbnie nie grzejąc świec. Kilka obrotów poda ciśnienie na panewki, rozrząd i inne miejsca i będzie wstępnie przesmarowane. Najważniejsze to nie gazowac zaraz po odpaleniu bo to szkodzi najbardziej. Odpalić i niech pochodzi kilka minut na wolnych obrotach.
Co do odbicia się pierścieni - nie ma takiej możliwości, co do zastania turbiny - nic nie zrobisz póki nie sprawdzisz. Możesz na sztangę sterującą jedynie popsikać jakimś wdkiem ale to też da tylko mniejsze opory na sterowaniu a nie na łopatkach.
Ogólnie nie stresuj się, tylko pal. U mnie wozy na placu stoją czasami dłużej niż rok bez palenia i nic im się nie dzieje. I nie bawię się w specjalne jakieś uruchamianie, tylko wkładam lub ładuję aku i kręcę. Jedyny objaw to czasami lekkie zapowietrzenie silnika bo pailwo czasami opadnie nieco, przez co diesle kopcą na niebiesko)) ale później już chodzą jak zegarki
Z pozdrowieniami.
Komentarz
-
-
U mnie w firmie też kiedyś T4 1,9 TDi stał sobie gdzieś daleko na placu aż przypomniało się komuś o jego istnieniu
Po naładowaniu akumulatora i sprawdzeniu stanu poziomu wszystkich płynów odpalił i trochę sobie postał na wolnych obrotach
Nikt nie dolewał nawet kropli oleju
Natomiast był problem z hamulcem ręcznym bo nie chciał zwolnićlukasz-matrix
Komentarz
-
Komentarz